Искам да благодаря на всички майки, които споделиха и писаха на сайта, че са били избрани сред финалистите, без да имат "връзки" в редакцията и с екипа на списанието. И да попитам нещо всички останали, които не вярват, че правим истинска селекция измежду тези, които ни пращат писма и снимки.
Питам ви следното: харесвате ли кориците, които снимаме всеки месец? И мислите ли, че бихме допуснали сред десетте финалисти лица, за които не сме убедени, че са фотогенични и че с тях ще направим още красиви корици за "Моето дете"?
Не знам какви "връзки" трябва да има някой, за да се стигне до подобен "връзкарски" избор - когато се работи професионално, роднинските/приятелските връзки и всякакви други нямат място. Посочете поне една корица, за която можете сериозно да твърдите, че детето не е заслужавало да бъде снимано! Всяко едно от десетте деца-финалисти е можело да бъде на тази корица - и изборът кое да е то не зависи от нас, от редакцията...

И изобщо що за хора са тези, които обиждат всички сладки дечица, които са участвали в нашите конкурси? Наистина не ви разбирам! Винаги съм казвала, че всички деца са хубави - не ви ли е неудобно пред тях и пред техните родители да ги обиждате по такъв начин? Че били грозни, че не заслужавали и какво ли още не...
Правилата на конкурса са създадени по начин, който не би трябвало да води до съмнения в това, че конкурсът е нагласен. За съжаление виждам, че каквото и да направим, недоверието остава.
Простичко ще обясня как се случват нещата, тъй като отново започва поредният конкурс за корица и знам, че пак ще има много засегнати... От всички изпратили писма и снимки (до редакцията и тук - на сайта) целият екип на "Моето дете" избира десет финалисти. Изборът продължава със седмици - през това време всички редактори преглеждаме всички! изпратени снимки и отделяме най-подходящите кандидатури. След което в продължение на един ден (поне :) спорим помежду си - за да стигнем само до 10 деца. Цифрата е много малка - много повече от 10 заслужават, но трябва да има някаква селекция, нали?
Гласуването с СМС е направено поради една-единствена причина - за да могат всички да гласуват, без ограничения - вкл. и финансови. Освен това по този начин фирмата, която отчита изпратените СМС-и (а на това отчитане редакцията по никакъв начин не може да влияе!), е гарант за реалното класиране. Нищо не е нагласено!

Избрахме тази система на гласуване, тъй като, ако ние в редакцията избираме победител - остават съмненията, че е дете "с връзки". Цената на 1 СМС е минималната - замислете се, че всеки може да помоли роднините и приятелите си да гласуват за неговото дете - почтив всички в тази държава имат мобилни телефони, нали? Не така стоят нешата обаче с гласуването в Интернет - не са чак толкова много хората, които имат компютри и достъп до Интернет у дома. А и гласуването в Интернет много често води до обвинения, че е манипулирано. Много конкурси - включително и такива в чужбина, бяха опорочени поради съмненията, че гласуването в Интернет е било манипулирано. Трудно е доказуемо кога и дали това се е случило. Поради тази причина Интернет отпадна и така стигнахме до настоящия регламент.
Пиша всичко това не защото мисля, че трябва да се оправдаваме пред някого за нещо (няма за какво - съвестта ни е чиста :), а за да ви попитам:
Как според вас трябва да се гласува за детето, което да стане победител в Конкурса за корица?
Вариантите са следните:
1. Продължаваме с СМС гласуване.
2. Избираме жури - няколко души, които са професионалисти в областта (от сферата на модните агенции, фотографи и т.н.) Може би този вариант ще ви успокои, че не се опитваме да "припечелим още" (имаше и такива обвинения)...
3. Или - предложете вие друг вариант, който според вас е най-удачен и най-справедлив!

Предложете вие, а ние ще се съобразим с мненията ви!

С уважение към всички, които са били достатъчно ангажирани с нашите конкурси, за да изразят позицията си тук. И все така - с вярата, че няма нищо по-хубаво и по-ценно от нашите деца! :)